torstai 30. kesäkuuta 2016

PUOLEN VUODEN KIRJAT


Puolen vuoden aikana olen lukenut..

38 kirjaa, joista on

24 suomalaisten kirjoittamia
26 naisten kirjoittamia
9 erimaalaisen kirjailijan kirjoittamaa
22 kirjailijalta, jolta en ole ennen lukenut yhtään kirjaa
2 uudelleen luettua
23 omasta hyllystä
1 runokirja
tietokirjaa
10 kirjaa, joissa on ollut alle 200 sivua
7 kirjaa, joissa on ollut yli 400 sivua
310 sivuisia kirjoja keskimäärin
3 lastenkirjaa (+noin 20 osittain töissä)
28 kirjaa, jotka voisi liittää Helmet-haasteeseen
2 Finlandia-voittajaa, joista toinen Tieto-Finlandia-voittaja
6 kirjaa, jotka ovat saaneet 5 tähteä
3 kirjaa, jotka ovat saaneet yhden tähden
1 kirja juuri nyt kesken

ja 

parasta kirjaa ovat olleet

Tove Janssonin Reilua peliä
John Williamsin Stoner
Kjell Westön Leijat Helsingin yllä
Aki Ollikaisen Nälkävuosi
Selja Ahavan Eksyneen muistikirja
&
Riikka Pulkkisen Totta

 

Ja onhan sitä tullut luettua. 38 kirjaa (+1, sainkin näemmä vielä kesäkuun aikana Syötäväksi kasvatetut -teoksen luettua), 12167 sivua, se on jo lukumääränäkin enemmän kuin normaalisti luen yhdessä vuodessa. Ja joinan kiireisimpinä kahdessa yhteensä. Tänä vuonna lukeminen on ollut ehdottomasti eniten pakoa todellisuudesta, ei mistään suuresta, surullisesta tai mullistavasta, mutta silti hieman sellaisesta, jossa ei ole ollut niin hyvä olla kuin joskus aiemmin. Se on ollut myös välillä vähän liian hoppuista, mutta onneksi lähikuukausina kuitenkin keskittyneempää. Se on ollut työmatkojen pelastus ja ennen kaikkea se on tämän bloginkin myötä ollut sellainen vapaa-ajan intohimo, asia, joka todella saa aivot siirrettyä arkiärsytysten kanssa ihan eri maailmaan, niin, että mieli on rennompi kuin aikoihin. Se on ollut pakokeinon lisäksi siis ehdoton pelastus, ja olenkin varsin onnellinen, että tänä vuonna on todella ollut aikaa lukea.

Vaikka mitään lukusuunnitelmia ja haasteita en varsinaisesti harrasta, on tähän astisen vuoden kantava teema ollut tuo kotimaisuus. Osallistuin Goodreadissa 16 kotimaista vuonna 2016 -haasteeseen, se näemmä tuli täyteen jo toukokuussa. Ilahduttavan paljon on myös tullut luettua naiskirjailijoiden kirjoja, jäipä muuten mieleeni taannoin Hesarin NYT-liitteessä(kö?) ollut juttu kirjailijoista, jotka sukupuolesta riippumatta nimeävät aina enemmän omiksi kirjailijaesikuviksiin mies- kuin naiskirjailijoita. Jossain vaiheessa minustakin tuntui, että luin vain miesten kirjoittamia kirjoja, joten on aika mahtavaa, että nyt ihan tiedostamattaan tilanne on kääntynytkin toisin päin. Niin Toven aikuiskirjojen kuin esimerkiksi Toni Morrisonin ja Alice Munron seurassa kun on auennut ihan uusia maailmoja, sellasia, joita en uskonut ihan heti löytävänikään.


Loppuvuodelle toivoisin jatkuvaa lukuintoa, uusia elämyksiä kansien välissä ja edelleen aikaa lukea. Omat tulevat enemmän tai vähemmän mahdolliset jatko-opinnot saattavat tosin heilutella kaunokirjallisuuslukuja suuntaan tai toiseen, mutta toivoisin silti ehtiväni lukea tänä vuonna ainakin tuon sivupalkissakin heiluvan 55 kirjaa, se olisi itselleni aikamoinen ennätys. Vähempäänkin olen tyytyväinen toki, mutta noin 3-4 kirjan viikkotahtia olisi hauska saada ylläpidettyä koko vuosi. Ja kyllähän sitä luettavaa piisaakin, niin omassa hyllyssä kuin pitkältä kirjaston varauslistaltakin. Jos pientä lukusuunnitelmatoivetta tai -toivesuunnitelmaa pistäisi kasaan, haluaisin loppuvuoden aikana lukea ainakin nämä:

Riikka Pulkkinen : Paras mahdollinen maailma
Svetlana Aleksijevitsh : Tsernobylista nousee rukous
Selja Ahava : Taivaalta tippuvat asiat
Leena Parkkinen : Säädyllinen ainesosa
Minna Rytisalo : Lempi
Kyung-sook Shin : Pidä huolta äidistä
Haruki Murakami : Miehiä ilman naisia

Saa nähdä mitä loppuvuosi tuo tullessaan, sitä odotan kyllä itseasiassa aika kovasti. Ja varsin positiivisin fiiliksin, jospa se olisi monessakin mielessä alkuvuotta parempi. Ja toisi mukanaan vaikkapa kasan lisää lempikirjoja. Se olisi aika ihanaa.


Mitä te olette tähän asti tänä vuonna lukeneet? Mitkä ovat olleet ehdottomia helmiä, mitkä tahtoisitte vielä ehtiä lukemaan? 

12 kommenttia :

  1. Onpa kivan näköinen tilastointi! Tämmöiset asiat saa aina hyvälle mielelle :D Ja paljon olet kyllä lukenut suomalaista kirjallisuutta, pitäisi itsekin varmaan ottaa vähän mallia tuosta. Ja toivottavasti pääset tuon Taivaalta tippuvien asioiden pariin vielä, minä ainakin pidin siitä paljon. Pitäisikin joskus ottaa lukuun tuo Eksyneen muistikirja! Tänä vuonna olisi kiva ehtiä lukea vielä ainakin Atwoodia, kuin myös jotain omasta hyllystä löytyvää suomalaista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu sitä on kyllä nyt todella tullut luettua, hieman tahattomastikin, mutta on vain niin paljon ollut nyt ympärillä kiinnostavaa kotimaisuutta kirjallisuutta :> Ja tuota Eksyneen muistikirjaa suosittelen kyllä suuresti, Taivaalta tippuvat asiat minulla roikkuukin kirjaston varauslistalla, jospa se pian olisi minun vuoroni. :)

      Poista
  2. En viitsi kaikkia tänä vuonna lukeamiani kirjoja alkaa luetella. :D Siispä sanon lyhyeksi: olen lukenut dekkareita, tosielämän tarinoita ja sulta saatuja kirjavinkkejä.

    Ehdottomia helmiä ovat olleet muutamien dekkarien lisäksi mm. Tuhat loistavaa aurinkoa, Sinuhe egyptiläinen, Kangastus 38 ja Puolikas keltaista aurinkoa. Tahtoisin vielä lukea mm. Piiat ja Aavikon kukan, mutta myös Astrid Lindgrenin tarinan (Tämä päivä, yksi elämä) ja Itkosen Palatkaa perhoset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyviä kirjoja olet lukenut ;> Tuo Lindgrenin elämäkerta kiinnostaisi minua hurjasti myös, pitänee siihenkin muistaa vielä jossain vaiheessa tarttua!

      Poista
  3. Tänä vuonna olen lukenut varmaan kymmenisen kirjaa, yllättävän paljon siihen nähden, että koko kevät oli tosi kiireinen ja stressaava. Lukuinto onkin tullut kausittain, lyhyinä aikaväleinä tullut luettua useampikin kirja. Suurin osa kirjoista on ollut todella harmittavasti sellaisia ihan ookoo -teoksia, kahden, kolmen tähden juttuja. Päällimmäisenä mielessä Pussikaljaromaani, jonka lukeminen oli hirveää tappelua, mutta loppuun asti sain!

    Toisaalta tänä keväänä olen lukenut tavoitteellisemmin: seurailen myös tuota Helmet-haastetta. Lisäksi olen ottanut kirjoja luettavaksi oman mukavuusalueen ulkopuoleltakin. Tällä hetkellä meneillään Avaruusseikkailu 2001, joka ei todellakaan ole ominta alaani, mutta siihen tartuin suositusten perusteella, ja ainakin vielä olen siitä todella pitänyt.

    Toivoisin sekä itselleni että kaikille muille loppuvuoteen enemmän aikaa lukea, mutta myös parempia teoksia. Ja tahtoisin säilyttää itseni haastamisen luettavissa teoksissa. Onneksi kesää on vielä jäljellä, mulla on aikaa lukea vaikka ja mitä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heikommat kirjat tosiaan syövät lukuintoa, ja harmittaa jos muutenkin on vähemmän aikaa lukea, tulee se käytettyä vielä johonkin sellaiseen mistä ei ole pitänyt. Toivottavasti sinullekin tulee vastaan loppuvuodeksi enemmän hyviä kuin huonoja kirjoja, se pitää ainakin itselläni kaikkein parhaiten lukutahtiakin yllä! :> Ja tuo Helmet-haaste on kyllä hyvä, siitä saa ihan uudenlaisia lukuvinkkejä ja ajatuksia omien turvallisten valintojen lisäksi! Minulla ei ole tarkoitus sitä välttämättä edes kokonaan käydä läpi ja monet kirjoista ovat päätyneet listalle ihan itsekseen, mutta inspiraatiota siitä kyllä saa!

      Poista
  4. Mielenkiintoiset tilastot! Hauskaa, että olet lukenut paljon kotimaista ja naiskirjailijoita. Minä luen yhä edelleen enemmän ulkomaista kirjallisuutta, mutta kotimaisen kirjallisuuden osuus on kyllä kasvanut blogin myötä. Naisten ja miesten osuus on sen sijaan koko bloggaushistoriani aikana pysynyt varsin tasapäisenä. Joinakin kuukausina saatan lukea hieman enemmän miesten kirjoittamia kirjoja, toisina naisten, mutta hyvin tasainen tuo jako kuitenkin on. No, kokonaisluvun näkee sitten vuoden lopulla.

    Hei, minäkin olen muuten lukenut tähän mennessä tasan 38 kirjaa, hauska sattuma! :D Mitä tulee lukusuunnitelmaasi, suosittelen lämpimästi Ahavan ja Parkkisen kirjoja, todella hyviä. Tällä hetkellä luen Rytisalon Lempiä, olen noin puolivälissä, ja jo sen perusteella suosittelen myös sitä.

    Jos pohdin omaa puolikasta vuottani, niin ensimmäisenä tulee mieleen huhtikuun ja toukokuun alun vaihe, jolloin luin vain sellaisia aivan hyviä suunnilleen kolmen tähden kirjoja. Höh, onpa tympeää, että tuo tuli ekana mieleen :D Mutta alkuvuoteen mahtui monta hienoa kirjaa, kuten Margaret Atwoodin The Year of the Flood, Adam Johnsonin novellikokoelma Fortune Smiles, Tommi Kinnusen Lopotti ja Elena Ferranten My Brilliant Friend, samoin kuin loppukevääseen ja kesän alkuun, kuten Leena Parkkisen Säädyllinen ainesosa, Jukka Viikilän Akvarelleja Engelin kaupungista, Johan Bargumin Novelleja 1965–2015 ja Elena Ferranten The Story of a New Name. Eiköhän toiseenkin vuoden puolikkaaseen mahdu paljon huippuja kirjoja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo naisten suuri osuus oli hauska tämän myötä huomata, en ollut sitä aiemmin hoksannutkaan. :) En tiedä pitäisikö tarkoituksella hieman yrittää tasata eroja, ehkä ei, sillä luen oikeastaan juuri sellaista kirjallisuutta kun haluankin, ja sehän ei kaiketi ole mistään pois, jos sen enemmistöä kirjoittaa naiset. Suurissa kirjailijoissa kun mieskirjailijat niin vahvasti edelleen ovat yliedustettuina, niin kotimaisessa kuin kansainvälisessäkin kirjallisuudessa.

      Ja sinun blogisi onkin ollut hurjan suuri lukuinspiraation lähde tämän vuoden aikana erityisesti, kiitos siitä! Monia noista mainitsemistasi minulla odotteleekin jo kirjaston varauslistalla, Akvarelleja Engelin kaupungista ja Säädyllinen ainesosa nyt ainakin. Ehkä ne sieltä vielä tämän vuoden puolella ehtivät tulla, vaikka aika hurjat jonot tuntuu niihin olevankin. :)

      Poista
  5. Olet lukenut hurjaa vauhtia, vau! Olen suunnitelmiini (ja sinuun) nähden kymmenisen kirjaa jäljessä, mutta koko kevät oli aika kiirettä, joten minkäs teet :) Toivottavasti lukuilosi jatkuu ja kohdallesi osuu hienoja lukuelämyksiä!

    Oman puolivuotiseni kuuden kärjessä olisivat varmaan Väinö Linnan Tuntematon sotilas, Ray Bradburyn Fahrenheit 451, Tommi Kinnusen Lopotti, Yann Martelin Piin elämä ja kaksi tuoreinta luettuani, Bea Uusman Naparetki, minun rakkaustarinani ja Yuval Noah Hararin Sapiens, ihmisen lyhyt historia. Yllättävää, että jopa kaksi näistä ovat tietokirjoja! Sen verran hienoja olivat kuitenkin, että vahvat suositukset lähtevät sekä Naparetken että Sapiensin suuntaan, jos tietokirjallisuus kiinnostaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mutta sinulla on ollutkin aika paljon keväällä puuhaa ja tekemistä, ei mikään ihme, että kaunokirjallisuus ei ihan ylimmäksi kipua! Mutta onhan tässä vuotta vielä jäljellä, jospa ehtisit lukea ihan niin paljon kuin haluat :)

      Ja kiitos suosituksista, tuo Sapiens onkin ujosti kiinnostellut kun on blogeissa tullut vastaan, mutten vielä ollut tainnut ennen kommenttiasi laittaa edes luettavien listalle. Mutta siellä on nyt, ehkäpä laitan kirjaston varausjonoon senkin :) Luet paljon hyviä kirjoja, suosituksiisi luottaa varmasti ;>

      Poista
  6. No huh, olet kyllä ehtinyt lukea paljon! Jos heinäkuun yhtä kirjaa ei lasketa (...), niin puolen vuoden aikana luin 34 romaania ja 1 sarjakuvan nopeasti laskettuna. Itselleni epätyypillisesti luin dekkareita, kun löysin islantilaisen Arnaldurin. Ja Stoner on aivan ihana! <3

    Minä luen nyt Lempiä ja Säädyllinen ainesosa on aivan huippu, luulisin, että pidät siitä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jospa tää tahti tosiaan tästä vielä vähän rauhoittuisi loppuvuotta kohti :D Noita molempia kyllä odotan jo kovasti, toivottavasti en liiankin!

      Poista